Hari Raya Puasa merupakan perayaan yang dirayakan oleh umat Islam di seluruh dunia bagi menandakan berakhirnya bulan Ramadan di mana umat Islam berpuasa dan beribadat dengan lebih tekun. Hari Raya Puasa bermula apabila anak bulan kelihatan, menandakan bermulanya bulan Syawal, iaitu bulan ke sepuluh dalam kalender Hijrah Islam. Anak bulan akan diperhatikan oleh pegawai bertugas pada sebelah petang hingga waktu Maghrib di beberapa tempat strategik di Malaysia.
Perayaan Hari Raya Puasa bermula stelah perisytiharan dibuat oleh Pemegang Mohor Besar Raja-Raja, dimana takbir akan bergema di masjid-masjid menandakan mulanya perayaan Hari Raya Puasa. Pada keesokkan harinya, pada awal sebelah pagi, sesetengah orang akan pergi membersihkan perkuburan orang yang disayangi dan berdoa agar roh mereka dirahmati Allah. Sembahyang Sunat Hari Raya Puasa sebanyak 2 rakaat akan diadakan pada sebelah pagi, biasanya agak lewat sedikit berbanding Hari Raya Korban.
Selepas sembahyang, sekali lagi umat Islam akan berbondong-bondong melawati perkuburan orang yang disayangi. Semua orang akan memakai pakaian baru dan selepas itu yang muda akan memohon kemaafan daripada yang tua. Selepas itu semua orang akan menjamah pelbagai juadah yang disediakan sebelum ziarah dan menziarahi antara sesama mereka.
Hari Raya Aidilfitri merupakan peristiwa atau lebih dikenali sebagai perayaan yang disambut oleh umat Islam bukan sahaja di Malaysia malah di seluruh dunia. Namun begitu, kita akan lebih memfokuskan sambutan perayaan ini di Malaysia. Secara ringkasnya, perayaan ini disambut selepas bulan Ramadhan bagi menandakan kejayaan umat Islam berpuasa(menahan nafsu) selama sebulan. Mari kita mengkaji dengan lebih dekat lagi tentang perayaan ini.
Setiap kali tiba musim perayaan atau Hari Raya Aidilfitri, akan lahirlah pelbagai juadah yang menjadi menu-menu kebiasaan pada Hari Raya seperti lemang, ketupat, rendang dan sebagainya.
Juadah-juadah seperti ini begitu sinonim pada setiap kali Hari Raya aidilfitri dan cukup mengujakan tatkala menyediakannya walaupun sebenarnya ia juga terdapat pada bulan-bulan yang lain seperti lemang yang mudah didapati walaupun bukan di musim perayaan.
Paling menarik minat saya adalah ketupat yang diperbuat daripada daun kelapa. Telah menjadi kewajipan keluarga kami setiap kali tiba musim perayaan Aidilfitri, menyediakan ketupat daun kelapa sebagai hidangan pada Hari Raya.
Kebiasaannya 2 hari sebelum Hari Raya kami telah mula menyediakan perkara-perkara yang patut bagi membuat ketupat daun kelapa. Penyediaan bermula dengan mendapatkan daun kelapa yang sesuai untuk dijadikan sarang ketupat.
Daun kelapa yang dipilih perlulah daripada daun yang masih muda ataupun pucuk kelapa. Daun yang sudah tua atau kering tidak sesuai untuk membuat sarang ketupat kerana keras dan mudah rosak.
Kebanyakan daripada kami adik beradik mempunyai kemahiran menganyam ketupat. Jadi, kami semua saling membantu menyudahkan anyaman ketupat. Pada kebiasaannya kami menyediakan lebih kurang 30 – 40 biji ketupat, cukuplah untuk semua ahli keluarga dan untuk dihidangkan kepada tetamu-tetamu yang akan datang pada Hari Raya nanti.
Yang perempuan pula mulalah sibuk menyediakan rendang untuk dihidangkan bersama ketupat. Tidak sah kalau ketupat dihidangkan tanpa rendang ataupun paling tidak dimakan bersama sambal kelapa yang digoreng. Emm…sungguh menyelerakan.
Setiap kali tiba musim perayaan atau Hari Raya Aidilfitri, akan lahirlah pelbagai juadah yang menjadi menu-menu kebiasaan pada Hari Raya seperti lemang, ketupat, rendang dan sebagainya.
Juadah-juadah seperti ini begitu sinonim pada setiap kali Hari Raya aidilfitri dan cukup mengujakan tatkala menyediakannya walaupun sebenarnya ia juga terdapat pada bulan-bulan yang lain seperti lemang yang mudah didapati walaupun bukan di musim perayaan.
Paling menarik minat saya adalah ketupat yang diperbuat daripada daun kelapa. Telah menjadi kewajipan keluarga kami setiap kali tiba musim perayaan Aidilfitri, menyediakan ketupat daun kelapa sebagai hidangan pada Hari Raya.
Kebiasaannya 2 hari sebelum Hari Raya kami telah mula menyediakan perkara-perkara yang patut bagi membuat ketupat daun kelapa. Penyediaan bermula dengan mendapatkan daun kelapa yang sesuai untuk dijadikan sarang ketupat.
Daun kelapa yang dipilih perlulah daripada daun yang masih muda ataupun pucuk kelapa. Daun yang sudah tua atau kering tidak sesuai untuk membuat sarang ketupat kerana keras dan mudah rosak.
Kebanyakan daripada kami adik beradik mempunyai kemahiran menganyam ketupat. Jadi, kami semua saling membantu menyudahkan anyaman ketupat. Pada kebiasaannya kami menyediakan lebih kurang 30 – 40 biji ketupat, cukuplah untuk semua ahli keluarga dan untuk dihidangkan kepada tetamu-tetamu yang akan datang pada Hari Raya nanti.
Yang perempuan pula mulalah sibuk menyediakan rendang untuk dihidangkan bersama ketupat. Tidak sah kalau ketupat dihidangkan tanpa rendang ataupun paling tidak dimakan bersama sambal kelapa yang digoreng. Emm…sungguh menyelerakan.
No comments:
Post a Comment